Så kom Peya till

Det hela började 2016-12-02.

Jag var förmodligen sur på något, det är ungefär så min tankeprocess brukar starta. Jag liksom saknar något eller tycker något borde vara bättre. Jag brukar inte vara speciellt bra på att skriva ner dessa tankar, men just denna dag skrev jag ett par rader i Evernote, så antar jag grubblat på detta ett tag.

image003

”Projektet” fick namnet ”Hela lr Dela” och grundas i något så pass enkel som att jag ville ha ett bättre Swish. Inte skapa en bankverksamhet, ha hand om folks pengar och transaktioner (och de krav som kommer med det) utan bara ha en app med fler och bättre funktioner.

Jag vänder mig till ett par gamla kollegor (Jesse och Roger), som numera kör ett eget bolag och jobbar primärt med webbutveckling. Vi har haft en lång och god relation och jag vet att där kan jag bolla mina tankar. Det första vi gör är att utreda om vi kan utnyttja Swish teknik och på så sätt fokusera på funktioner i appen. Tidigt 2017 fanns inga APIer från Swish som stöder att man skickar pengar till en person (ett telefonnummer), utan endast att man skickar till företag. En lösning som länge låg på bordet var att skicka pengarna till oss, varpå vi sedan gör en ny swish betalning till den riktiga mottagaren. Som ni förstår, lite omständigt och förvirrande för användaren som ska skicka iväg sina surt förvärvade pengar till tre gubbar i en källare nånstans och sedan hoppas de kommer fram till rätt person. Nej tack, vi bestämde oss helt enkelt att kontakta Swish för att ta reda på vilka begräsningar som fanns i dåvarande APIet och om de kan hjälpa oss. Nedan mail skickades 17e Mars 2017:

image005.png

I svaret tändes hoppet med stort H!

image007

Bilden som hänvisas till i mailet kan ses här….

image009.png

Gissa om jag blev lyrisk! Jag frågar efter teknisk dokumentation vid flertalet tillfällen och tänker samtidigt, hur kan det vara möjligt? Att jag skickar ett mail den 17e mars om något som stod i release notes bara 2 dagar innan. Det är ju för bra för att vara sant!

Och mycket riktigt… Dokumentationen dröjer och dröjer och dröjer.

Mars:

image011

Maj:

image013

November:

image015

Givetvis hade vi registrerat oss och kollar veckovis efter uppdateringar. Vi ville liksom inte starta något innan vi visste det var möjligt. Att lägga dyrbar tid på att utveckla något som sedan rent tekniskt inte var hållbart var inte ett alternativ.

Men så bestämde vi oss, efter julen 2017 att vi tyckte idéen var tillräckligt bra för att prova. Jag pratade med Jesse och Roger om att det är kul att prova och något vi får köra på sidan av våra heltidsjobb. Jag skapade en skypegrupp och så var vi igång. Att hela tiden referera till ”Hela lr Dela” blev minst sagt rörigt också när man pratade om funktioner i appen som att ”dela” och betala ”hela” blev det lätt förvirring. Arbetsnamnet blev ”Wally”, kort och gott.

image017.png

En aning hybris kanske, men samtidigt uppdaterar Swish deras sida för utvecklare. Något kryptiskt meddeland om att man ansöka om mer information till något de kallade ”App 2 App payment” kommer upp. Det låter ju som något för oss, så sagt och gjort. Den 18/1 skickas ansökan in.

image019.png

Den 29/1 kommer svaret…

image021.png

Som tur är kör Jesse och Roger egen firma och ansöker åt oss, med bättre resultat J

Nu börjar liksom arbetet på riktigt. Helt plötsligt känns det som vi är nära något. Inte en färdig lösning, men ett fungerande koncept.

Jag som på något sätt visualiserat mig appen och dess funktioner sedan December 2016 sätter mig och ritar mockups. Helt enkelt bilder som visar de funktioner som jag listat långt tidigare. Hur ska själva flödet se ut, ryms det på en mobil? känns det som ett naturligt flöde?

För detta använder jag ”Balsamiq”. Något jag använde 2012 för andra projekt och som passar utmärkt för att visualisera tankar när man själv är en katastrofal grafiker.

Här nedan ser ni de första mocksen som skapades.

BILD SAKNAS!!!

Mocksen tog ganska exakt en månad att få ihop. Jag hade en ganska naturlig deadline då jag och sambon skulle åka till Bali på två veckor semester i början av Mars. Jag skickade över mockarna till Jesse och Roger som jag vet började tänka lösningar direkt.

Väl på semester är man ju ändå nyfiken på hur det går så jag mailar och kollar läget:

image023

Jesse och Roger är inte sena att svara min nyfikenhet:

image025

Vid det här laget hade vi fått upp en test miljö där jag hela tiden kunde se vad de utvecklade. Väl hemma i Sverige igen möttes jag av:

image027.png

Saker och ting började falla på plats… Mina mockar blir till en mer och mer klickbar webapplikation för varje dag och helt plötsligt blev det extremt påtagligt att detta ska vi ro i hamn. API dokumentationen från Swish testas och den 16e April 2018 plingar det till på telefonen med följande meddelande:

image029.png

Den första Swish betalningen genom Wally var gjord! Detta firades med… stress. Helt plötsligt var vi ju på gång och massa saker som ligger på mig måste fixas för att detta ska bli bra. Det räcker inte med att tekniken finns på plats, det måste vara i en schysst förpackning också.

Namnet Wally byts ut mot Peya dagen efter. Att komma på ett namn är inte det lättaste kan meddelas. Kraven på namnet var enkla:

 1. Det ska gå att säga i en mening med funktionen av appen, t.ex. ”Jag peyar dig 100 sek”, eller ”Du ska peya mig 50 sek”.
 2. Det ska finnas en koppling till betalning, pengar eller bank.

Det första namnet jag var riktigt nöjd med var ”Bunq”. Jag trodde jag kommit på det, äntligen! Men efter lite googlande vet jag nu att ”Bunq” är en virtuell bank (typ) och namnet upptaget… Så där satt jag, stressad över att behöva komma på ett namn, och plågade min sambo med förslag. Plötsligt kommer Pejja upp som förslag. Att Pejja, det betyder ju att betala, iallafall på det slang jag är uppväxt med och det går ju att säga i en mening. Utifrån det försöker jag internationalisera namnet en aning ”Paya” som då skulle uttalas just ”Pejja” och innehåller Pay, men så tänker man att det blir ju ”Pajja” på gammal god Svengelska, inte alls bra.. Till slut landar jag i Peya och googlar lite snabbt för att se att peya.se inte är taget och reggar domänen.

Den 17e april byter skypegruppen (och appen) officiellt namn från ”Wally” till ”Peya”

image031

Samtidigt ritar jag ett par logotyper. Det var liksom hög tid att byta ut pappersplanet som flög från ena dollar tecknet till andra. Arbetet med att få fram loggan började med att titta på hur andra gör. Jag har liksom noll grafisk talang, så det gäller att ”steal with pride”. Finns ju byråer som livnärar sig på detta så kan man få lite goda idéer från folk som redan gjort detta är det ju toppen. Så, vart början man? I sin egen iPhone såklart.

Eftersom jag visste appen skull heta Peya så kollade jag runt på appar med fyra bokstäver. Hur kan det presenteras? Att ställa 2 bokstäver på varandra passar rätt bra till uttalet om man tänker engelska: Pe-Ya, lite fort ”Pay-ya” där ya är du/ni från nån gammal sydstat där man säger nåt i stil med, ya’ll. Utifrån det tänkte jag lite koppling till Swish med glada färger. Jag kommer mycket väl ihåg vilka appar som ligger till grund till loggan. Kan ni gissa? Nedan mitt första utkast skapat i ms-paint:

image033

Utifrån det flyttar jag in i incscape och leker runt. Helt plötsligt ser loggan ut som något man kan jobba med:

image035 image037

Efter att klistrat in den i balsamiq förstår jag hur svårt det är att få till det med färger och skapa en bra helhet. Att använda loggorna i själva appen är nästan omöjligt då jag vill matcha bakgrund av appen med bakgrund på loggan… långt utanför min kunskapsnivå. Istället blev det skala av loggan och hitta en bra bakgrund att använda. Kom ihåg, målet var att bli av med pappersflygplanet mellan dollar tecknen 😉

image027

Googlade en massa bilder att ha som bakgrund, hittade en som jag enkelt kan koppla till användandet av appen och som i mitt tycke sprider glädje.

In med loggan på bilden och där har du det, tada:

image040.png

På ett par dagar hade vi bestämt namn och skapat en logga. Äntligen skulle vår kära lilla app få en värdig loginsida!

Samtidigt började jag fundera på ”Hela” och ”Dela” ikonerna. Inte direkt ett stort jobb, för en grafiker, men blev en del youtubande hur man bygger piecharts i inkscape för en annan…

Kvällen efter är det klar:

image042

image044

Dela och Hela ikonerna är gjorda och nu handlar det bara om ”färgsättning” och få in det i helheten. Jag bestämmer mig för att rita landningssidan utifrån mina tidigare mockar och nedan ser ni första resultatet:

image048.png

Inte alls nöjd med resultatet, men bestämmer mig för att sova på saken och dagen efter kom nya förslag:

image050

De ikoner som används i Peya kommer från Fontawsome. Balsamiq använder samma ikoner i sin programvara och istället för att sitta och rita egna (som jag faktiskt gjorde ett par stycken), så gäller även här att vara förnuftig och använda det som redan finns färdigt.

Efterföljande veckor ritas mockar till bilder och vi försöker skapa element vi kan återanvända för att spara tid i både ritande och utveckling. Att knapparna alltid ser ut på ett visst sätt, att fälten för att fylla i information alltid ser lika ut osv.

Jesse och Roger producerar och publicerar medans jag testar och ritar om/nytt. Jag återkommer med feedback och buggrapporter i powerpoint för att kunna visa med bilder vad jag menar. Laddat upp ett exempel på en tidig ”feedback rapport”. Den innehåller också en bild på hur Peya såg ut från början.

Capture1

Arbetet rullar på, inte alltid så snabbt som man kunnat önska, men det gäller att komma ihåg, vi är tre glada app amatörer som försöker vårt bästa på en begränsade fritid.. Inte nog med det så kan jag nog få mina infall och kasta in mer jobb än vad som egentligen varit tänkt.

Passar på att delge en kul historia om hur funktionen ”begära från” kom till:

image052

Snilleblixten syftar dels på att istället för att som i mockarna ha en extra sida efter man valt Hela eller Dela då användaren ska välja Dela Nu eller Dela Mera, så öppnas automatisk det vanligaste med möjlighet att byta. Snilleblixten syftar också på att men nu ska kunna välja att ”begära pengar från” en kontakt, med motiveringen:

image054

Roger är kanske inte lika entusiastisk över mina snilleblixtar som jag:

image056.png

”Inga stora saker”, där hör ni det.. Av han som vet 😉

Och så här håller det på:

image058.png

Mina tankar blir till app och efter mycket om och men sitter vi där, den 2a Juli 2018.

image060.png

Appen körs på första gången på en iPhone!

577 dagar efter att idén hamnade på en blank sida i evernote är den nu körbar, eller iallafall ”körbar”. Det finns fortfarande saker vi vill åtgärda innan det är dags att släppa den lilla fågeln fri, men nu är vi NÄRA.

23:e Oktober 2018
Nära skjuter ingen hare… Det har varit en lång och framförallt väldigt fin sommar där vi tog lite ledigt. Sedan dess har vi jobbat på att få klart funktionerna runt vad vi kallar ”Dela Mera”. Att kunna skapa en aktivitet under en längre tid där deltagarna kan lägga in kostnader allt eftersom och sedan göra en sluträkning eller skuldfördelning. Nu är vi inte längre nära, nu är vi DÄR!

DÄR innebär, att nu finns en release candidate. Jag, Jesse och Roger samt nära och kära kommer börja testa appen på riktigt. Testa swish integrationen på riktigt och testa flödet på saker och ting, på riktigt.

18:e December 2018
Sedan våra första RC har vi jobbat med att lösa buggar och förbättra flöden. Appen var helt enkelt inte tillräckligt bra att släppa helt fritt utan vi har testat den med en del vänner och bekanta och feedbacken var tydlig: ”Appen är inte tillräckligt enkelt att kunna använda utan introduktion.” Vi som jobbat med appen länge vet vilka funktioner som finns och hur de fungerar, men för en helt ny användare var det absolut inte tydligt och i vissa fall väldigt förvirrande. Jag köper helt den feedbacken och tillbaks till ritbordet

Ny_design

Skam den som ger sig och efter att googlat på olika förslag på knappar, var det bara börja rita på olika förslag.

3 timmar senare var det dags för första skissen på nya knapparna. Självklart hade jag funderar ett par dagar på den feedback mina vänner gav över en middag och ett par glas vin när vi sågs på lördagen, så jag hade nog redan en ganska färdig idé framför mig.

Nya_designen1

Detta var embriot, när man sedan började leka vidare med olika alternativ på samma ”tema” växte det vidare:

vid 23:50 kom det slutgiltiga förslaget på ny design.

De fyra alternativen direkt synliga på förstasidan. Beskrivna med korta ord för att förstå skillnaden och väldigt mycket annan information bortskalad för att lägga fokus på rätt saker.

Nu börjar ett intensivt arbete för att få nya designen på plats. Det är inte riktigt så enkelt som att göra en ny första sida, utan ganska snabbt inser vi att fontstorlekar, ikoner, knappar som tidigare sett ok ut, måste också bytas. I och med bytet av bakgrund måste även korrigeringar av textfärger göras. Det blir ett par riktigt tuffa dagar, men redan den 7e december (knappa 4 dagar efter ändringen) finns mycket på plats:

Allt sedan dess har små justering skett dagligen och äntligen känns det som vi är nära, mycket nära, igen. Rent grafiskt är vi så gott som ”klara”, iallafall för nu. Jag vill påminna om att ingen av oss är grafiker eller har någon större erfarenhet av det, utan jag leker runt i Inkscape och så får det bli som det blir. Vi ska absolut inte sticka under stolen med att vi gääärna hade haft en grafiker som jobbat med oss, men resurserna finns inte att betala något för jobbet utan detta är något vi får se som en framtida förbättring. Det finns gott om förbättringspotential kan man minst sagt säga 🙂

Nu är det bara dagar kvar till jul och nyår. Jag ska göra allt i min makt för att detta är det sista jag skriver innan release, även om jag vet att det finns ett par punkter jag GÄRNA hunnit fixa innan release. En av dom är att kunna använda QR kod för betalning. Var på gymnastikavslutning med brorsdottern här om helgen och enda betalningssättet var swish och det stod skyltar överallt med QR koden som folk scannade. Jag förstod då att detta faktiskt används istället för att skriva in swish numret för organisationen (som egentligen är samma sak). En annan funktion jag gärna skulle vilja få till innan release är att det skickas ett automatiskt sms till ett nummer som ännu inte har en medlem i Peya. Dvs, är du ute och äter med 3 personer och betalar notan och 2 av dina deltagare inte har Peya kan du ändå lägga in deras nummer och ett sms skickas automatiskt till deras telefoner där de uppmanas att ladda ner Peya då du lagt till deras nummer i en aktivitet.

Utöver detta finns en låååång lista på funktioner och förbättringar vi ser med Peya. Vår förhoppning är att ni som användare ska kunna vara med och påverka vilka av dessa vi jobbar på först. Min dröm är att kunna crowdfunda funktionsutveckling i Peya. Då detta idag sker helt utan att ta betalt för appen eller investerare behöver vi ha ”vanliga jobb” på sidan om för att försörja oss. Detta leder dock till att tiden vi kan lägga på Peya blir väldigt begränsad och att saker och ting tar tyvärr ibland lite lång tid att utveckla.

Men en sak i taget, börja med att ladda ner appen och testa! Det finns en reddit sida där man gärna får posta buggar, förslag, kommentarer, i princip vad man vill som är relaterat till Peya. Vi hoppas att ni får användning av appen och att ni, precis som vi, ser en framtid med Peya.

 

2 svar på ”Så kom Peya till”

 1. Hej Rickard,
  Var inne på Reddit och såg din tråd om Peya och blev väldigt intresserad av er swish-integration. Är lite av en hobby-programmerare och undrade hur kostnaderna ser ut från Peya till Swish, hur mycket kostar en överföring exempelvis?

  Hoppas du kan svara på min fråga och trevlig helg!

  Med vänlig hälsning,
  Stefan Phung

  1. Hej Stefan,
   Kul att du lyckats hitta Peya i djungeln av appar och info. Swish tillhandahåller ett gratis API man kan använda sig av, så inga kostnader alls varken för transaktioner eller använda sig av APIet. På så sätt kan vi också hålla Peya helt gratis för slutanvändaren.

   Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar. Är du intresserad av att jobba lite med Peya på din fritid, så kan det säkert finnas möjlighet till det.

   mvh
   Rickard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *